Alapvető szabályok hegesztéshez

Alapvető szabályok hegesztéshez

hegesztő bakancs
hegesztő bakancs

Amikor otthonunkban, vagy munkánkból eredően hegesztőtevékenységet szükséges végeznünk, akkor mindenképp javasolt néhány alapvető szabály betartása. Amennyiben munkánk is megköveteli a hegesztést, akkor pedig kötelező jelleggel kel egyes biztonsági szabályokat betartanunk, sőt szakvizsgát is szükséges letennünk. Az alábbiakban górcső alá vesszük azokat az alapvető szabályokat hegesztéshez, melyek elengedhetetlenek a biztonságos munkavégzéshez.

Hegesztés folyamata

A hegesztés folyamán kézzel, vagy gépi segítséggel a fémek kötő- és felrakó eljárásait végezzünk, továbbá darabolhatjuk és vághatjuk is ezeket. A kötés fogalmi megközelítésben annyit jelent, hogy a munkadarabokat hővel, nyomással, vagy akár mindkettővel egyesítjük. Tehát ez a munkakör egy precíz, komoly feladatot jelent, melynek megvannak a maga veszélyei is.

Védőruházat hegesztéshez

A hegesztés során a védőruha viselése az egyik elsődleges védelmi vonal. Szerencsére gyakorlatilag a teljes testünket le tudjuk fedni minőségi hő- és tűzálló munkaruházati termékekkel. A különböző overálok kötények védik testünket, míg a kesztyűk, bakancsok, lábszár- és karvédők a végtagokat védik. Emellett az arcot és szemet védő maszkok és pajzsok is hasznos portékák az mlsafety.hu munkavédelmi webáruház kínálatában a hegesztő munkaruhák oldalon

Hegesztés előtti teendők

Természetesen már a munka megkezdése előtt érdemes néhány biztonsági intézkedést tenni, ezzel egyrészt megkönnyítjük saját munkánkat is, valamint növeljük a biztonságunkat is hegesztés során.

Munkaeszközök ellenőrzése

Munkakezdés előtt, és szükség esetén közben is ellenőrizzük a munkahely, a munkaeszközök, az egyéni védőeszközök állapotát, használhatóságát. Amennyiben valamely területen úgy véljük veszélyforrást észlelünk, akkor azt jelezzük a munkáltatónknak, vagy otthoni környezetünkben törekedjünk az elhárítására még a munka megkezdése előtt.

Menekülő út biztosítása

Alapszabály minden hasonló munka során, hogy maradjanak szabadok a közlekedési utak. Erre azért van szükség, hogy baj esetén a lehető legrövidebb időn belül, akadálymentesen el tudjuk hagyni a munka helyszínét.

Biztonságos munkakörnyezet ellenőrzése

Hegesztés megkezdése előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy éghető anyagok nem találhatók a közelben. Amennyiben mégis, akkor mindenképp távolítsuk el a munkahely környezetéből.

Tűzvédelmi feltételek biztosítása

Sohasem árthat, ha hegesztés során otthon sem egy-egy tűzoltó felszerelés, de munkahelyen egyenesen kötelező ezek megléte, amennyiben nem leljük őket, akkor a biztonság érdekében inkább el se kezdjük a munkát, és jelezzük a munkáltatónak a hiányosságot.

Rögzítések ellenőrzése

A gördülékeny munka érdekében jó ha biztosított a munkadarab megfelelő rögzítése. Ezzel az egyéb munkahelyi baleseteket előzhetjük meg, emellett a munkát is nagyban megkönnyíti.

Hegesztés zárt térben

Amennyiben zárt térben szükséges munkánkat végezni, természetesen egyéb körülményekre is érdemes odafigyelnünk, saját és környezetünk biztonsága érdekében. Zárt térben való munka során az alábbiakat mindig tartsuk fokozottan szem előtt:

  • zárt térben könnyebben jöhet létre gyúlékony, robbanásveszélyes, mérgező keverék

  • az oxigéndús atmoszféra kialakulása szintén veszélyforrás lehet zárt térben

  • a keletkező gázok, gőzök koncentrációja könnyebben meghaladhatja a megengedett mértéket

Hegesztés szabadban

A zárt térben való hegesztéssel ellentétben szerencsére jóval kisebb az esélye egy esetleges veszélyes atmoszféra, koncentráció létrejöttének, de természetesen a szabad területen történő munkavégzés során is érdemes odafigyelni 1-2 dologra. Ezek az alábbiak:

  • mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az időjárás elemei ellen védve legyünk

  • szélsőséges időjárás esetén semmiképp se kezdjük el a munkát, mert az saját testi épségünket veszélyeztetné

Összegezve:

Akárcsak más munkakörök esetén, úgy a hegesztés során is érdemes betartanunk az alapszabályokat. Ez egyaránt igaz az otthoni, valamint a munkahelyen történő munkavégzésre is. Ugyanis ezek az alapszabályok saját testi épségünk és biztonságunkat szolgálják.