A nyelvtanulás kortalan

A nyelvtanulás kortalan!

angol nyelvtanulás
angol nyelvtanulás

A nyelvtanulást természetesen a legjobb, ha a lehető legfiatalabb korban kezdi el az ember. Azonban azoknak, akik idősebb korukban szándékoznak nekiveselkedni az angol nyelv elsajátításának sem kell kétségbe esniük. A nyelvtanulás kortalan mivoltából következik, hogy bárki, bármilyen idősen nekiláthat a nyelvtanulásnak. Ehhez mindössze elszántság és egy megfelelő nyelviskola szükséges.

Nyelvtanulás időseknek az alapoktól

Az alapok foktól történő nyelvtanulás ugyan egy hosszadalmas folyamat, ami emiatt riasztónak tűnhet egyesek számára, azonban nem érdemes engedni a kezdeti riadtságnak. Egy jól megválasztott nyelviskolában rendkívül gyorsan haladhatunk a szükséges tananyaggal.

Természetesen ehhez nem mindegy milyen nyelviskolát választunk. Sok nyelvtanfolyam kecsegtet intenzív 60-360 órás képzéssel, használható nyelvtudást ígérve. Ezek sajnos azonban csak az abszolút alapok elsajátításra lehet elegendő, használhatónak is csak igen nagy jóindulattal mondhatók.

Erről részletesen az Angol nyelvtanfolyam idősebbeknek című cikkben olvashat.

Nyelvtanulás időseknek – rugalmas órarendben

A fiatalok és immáron az idősebb korosztály esetében is fontos tényező, hogy egy adott nyelvtanfolyam időpontjai igazodjanak az egyén időbeosztáshoz. Ez az idősebb felnőtt korosztály számára még inkább fontos, hiszen a munka és a napi teendőket is össze kell koordinálni a nyelvi kurzus alkalmakkal. A klasszikus nyelvtanfolyamok mindig fix időpontokban zajlanak, tehát csak a tanulónak kell alkalmazkodnia az órarendhez.

Modern nyelvtanulás – idősebbeknek is

A modern nyelvtanítás struktúrát alkalmazó nyelviskolák azonban már inkább előnyben részesítik a rugalmas órarendeket. Ezt legtöbbször úgy kell elképzelni, hogy a nyelviskolába betérve vár minket a tanár és felváltva több diákkal is foglalkozik. Nekünk csak annyi a teendőnk, hogy helyet foglalunk és hozzálátunk a saját tanrendünk szerinti továbbhaladásnak. Mindeközben a jelenlévő tanár folyamatosan felügyelni fogja a jelenlevőket és szükség szerint segítséget nyújt, új tananyag esetén, vagy egy-egy nehezebb feladat során.

Nyelvtanulás időseknek – egyéni tanrenddel

A rugalmas órarendből mondhatni egyenes következik, hogy minden tanuló saját tanrenddel is rendelkezik. Ennek köszönhetően mindenki maga döntheti el, hogy az adott tananyagra mennyi időt is szán, milyen mélyen ássa bele magát.

A tanárok mindeközben folyamatosan figyelik fejlődésünket és próbálják korrigálni a gyengeségeket, vagy a rossz berögződéseket, hibákat.

Ez az idősebb korosztály számára főképp hasznos lehet, hiszen könnyen elképzelhető, hogy már valamilyen szinten találkoztak valamely idegen nyelvvel, de a szükséges tudás hiányában esetleg rosszul rögzült az a néhány alap elsajátított kifejezés is.

Nyelvtanulás időseknek nyelvvizsgához

Ezeknek a rugalmas, egyéni nyelvi képzéseknek hála gyakorlatilag bárki képes lehet elérni egy középfokú nyelvvizsga szintjét, sőt egy kis további elszántsággal még a felsőfok elsajátítása sem jelenthet gondot. A jó nyelviskolák esetében az egyéni tanrendben való haladás során különböző szintfelmérőkkel folyamatosan ellenőrzik az egyén aktuális nyelvi szintjét, hogy lássák mit is szükséges fejleszteni az elérni kívánt szinthez.

Összefoglalva:

A nyelvtanulás tehát még idősebb korban sem jelenthet teljesíthetetlen akadályt. Mindössze annyit kell tennünk ennek elérése érdekében, hogy egy megfelelő nyelviskolát választunk, ahol egyéni igényink szerint haladhatunk a kitűzött cél felé.